vrijdag 24 november 2023
Harmony deken (5)
vrijdag 10 november 2023
RvdM
Volkorenkruidkoek
Ingrediënten:
200 gram rozijnen
300 gram volkorenmeel
1 zakje bakpoeder
250 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel koekkruiden
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel kaneel
snufje zout
1 sinaasappel
1 ei
1 volle eetlepel schenkstroop
2 dl melk
1/2 eetlepel bloem
Optie: 2 eetlepels bakgember
De oven voorverwarmen op 175 graden of gasovenstand 3
In een kom met heet water de rozijnen ca. 10 minuten wellen.
Intussen in andere kom volkorenmeel, bakpoeder, bruine basterdsuiker, koekkruiden, nootmuskaat, kaneel, zout doen
De sinaasappel goed wassen en de oranje schil
boven het meel raspen
Het ei erboven breken. De stroop toevoegen.
Al roerende scheutje voor scheutje de melk toevoegen.
Blijf roeren tot het beslag glad is. In een zeef de rozijnen goed uit laten lekken
en daarna droogdeppen met een stuk keukenpapier.
De bloem door de rozijnen mengen.
De rozijnen en eventueel de gember door het beslag roeren.
Een cakevorm met een inhoud van ca. 2 liter invetten en het beslag erin schenken.
De kruidkoek iets onder het midden in de oven schuiven
en in 1 tot 1 1/2 uur gaar bakken.
De kruidkoek is gaar als er een erin gestoken breinaald er weer droog uitkomt.
De kruidkoek ca. 10 minuten laten afkoelen, uit de vorm
nemen en op een taartrooster laten afkoelen.
Met roomboter besmeerd een traktatie bij koffie, thee
of warme chocolademelk
Ook benieuwd naar de recepten van de
andere deelnemers, kom gaan we kijken bij: