Volkorenkruidkoek
Ingrediënten:
200 gram rozijnen
300 gram volkorenmeel
1 zakje bakpoeder
250 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel koekkruiden
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel kaneel
snufje zout
1 sinaasappel
1 ei
1 volle eetlepel schenkstroop
2 dl melk
1/2 eetlepel bloem
Optie: 2 eetlepels bakgember
De oven voorverwarmen op 175 graden of gasovenstand 3
In een kom met heet water de rozijnen ca. 10 minuten wellen.
Intussen in andere kom volkorenmeel, bakpoeder, bruine basterdsuiker, koekkruiden, nootmuskaat, kaneel, zout doen
De sinaasappel goed wassen en de oranje schil
boven het meel raspen
Het ei erboven breken. De stroop toevoegen.
Al roerende scheutje voor scheutje de melk toevoegen.
Blijf roeren tot het beslag glad is. In een zeef de rozijnen goed uit laten lekken
en daarna droogdeppen met een stuk keukenpapier.
De bloem door de rozijnen mengen.
De rozijnen en eventueel de gember door het beslag roeren.
Een cakevorm met een inhoud van ca. 2 liter invetten en het beslag erin schenken.
De kruidkoek iets onder het midden in de oven schuiven
en in 1 tot 1 1/2 uur gaar bakken.
De kruidkoek is gaar als er een erin gestoken breinaald er weer droog uitkomt.
De kruidkoek ca. 10 minuten laten afkoelen, uit de vorm
nemen en op een taartrooster laten afkoelen.
Met roomboter besmeerd een traktatie bij koffie, thee
of warme chocolademelk
Ook benieuwd naar de recepten van de
andere deelnemers, kom gaan we kijken bij:
Ah, alsof je ons op de koffie uitnodigt... Wat ziet dat er heerlijk uit, Anita. Dankjewel voor je recept!
BeantwoordenVerwijderenHet water loopt me in de mond bij het lezen van je recept en het zien van de foto's. Hij gaat op mijn lijstje van eens een keertje maken. Groet, Annemarie
BeantwoordenVerwijderenIk bak bijna nooit koek of cake, maar vind het wel lekker. Toch maar eens gaan doen. Mmm, zit nu net aan de koffie, maar zonder koek. Groet Dientje
BeantwoordenVerwijderenLijkt me verrukkelijk!
BeantwoordenVerwijderenWat ziet de cake er lekker uit! Het lijkt me heerlijk vooral bij het weer van deze tijd.
BeantwoordenVerwijderenHa, lekker, die laatste foto!
BeantwoordenVerwijderenAh dit soort cake hoort echt bij de herfst. Ga ik zeker eens maken
BeantwoordenVerwijderenHeelijk lijkt me
BeantwoordenVerwijderenKruidkoek is een evergreen! Altijd lekker.
BeantwoordenVerwijderenIk ga meedoen met het RvdM.
Lekker, die ga ik zeker een keertje uitproberen.
BeantwoordenVerwijderenLekker hoor, kruidkoek gaat er hier altijd in, elke avond bij de koffie mmmmm !
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijke kruidkoek Anita, en vooral als je nog wat
BeantwoordenVerwijderenextra stukjes gember toevoegt. De kruidkoek ziet er ook prachtig uit.
Mmmmm ... ziet er heerlijk uit! Eentje om uit te proberen.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Ilse
Wat zal het lekker geroken hebben. En de smaak zal ook lekker zijn.
BeantwoordenVerwijderenEen lichtend voorbeeld! Uw bericht is zowel inzichtelijk als welsprekend gepresenteerd. Ik waardeer het dat u uw waardevolle perspectief deelt.
BeantwoordenVerwijderenDankbaar voor uw inzet voor kwaliteitsinhoud. Uw bericht was uitstekend.
BeantwoordenVerwijderen